Documentary Filmmaker

Grote Vragen

How does a bird fly? How does inner earth look like? Where do we come from? Can you calculate everything? Where are the women in history? How does your brain work? How does a plant taste salt? What happens in your body when you care for a baby?

‘Grote Vragen’ (Big Questions) is an 8-part documentary tv series for VPRO about 8 Dutch scientists, starring presenter Rob van Hattum, who’s crazy about all things science.

“Grote vragen is een uitstekende serie”

“Grote vragen is een uitstekende serie”

- NRC

Miranda Cheng

In het hoofd van Miranda Cheng is het druk. Om de chaos in haar hoofd tot rust te brengen, is ze zich op het allerhoogste niveau bezig gaan houden met wiskunde. Waarbij ze er geen moeite mee heeft om in veel meer dimensies te denken dan je in het dagelijks leven ervaart.

Volgens Miranda moeten we allemaal veel meer van wiskunde gaan begrijpen, om bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie het hoofd te kunnen bieden. Maar ook om in te zien dat de schoonheid van de natuur te verklaren is met wiskunde.

David Lentink

Als kind bouwde David Lentink eindeloos veel modelvliegtuigjes. School leek hem weinig te interesseren, maar hij was des te meer gefascineerd door de kunst van vliegen. Hoe doen vogels dat? Als bio-mechanisch ingenieur heeft hij de link gelegd tussen het vliegen van vogels en robotica. David heeft een uniek lab vol windtunnels en lasers opgezet op de prestigieuze Stanford University. Daar onderzoekt hij samen met een groep van elf promovendi nauwkeurig hoe kolibries en muspapegaaien vliegen.

Nadine Akkerman

Nadine Akkerman ziet zichzelf als detective van wat onbeschreven is in de geschiedenis. In archieven vind ze bronnen die anderen over het hoofd hebben gezien of links hebben laten liggen. Met haar vernieuwende boek Invisible Agents heeft ze geschreven over Britse vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw.

Ze heeft net een biografie afgerond van Elizabeth Stuart, beter bekend als Koningin van Bohemen, na duizenden van haar brieven te hebben ontcijferd. Veel overzichten noemen alleen mannen, waarbij er toch een belangrijke vraag opkomt: waar zijn de vrouwen in de geschiedschrijving? De ontdekkingen die Nadine doet met haar speurwerk, geven een heel ander beeld van de geschiedenis.

Floris de Lange

Floris de Lange onderzoekt hoe verschillende vormen van voorkennis je waarneming en besluitvorming kunnen beïnvloeden. Die interesse ontstond al op jonge leeftijd, toen zijn vader tijdens een sterke depressie hallucinaties en waanbeelden had. Zijn brein nam dus dingen waar die er niet waren. Maar uit het onderzoek van De Lange blijkt dat ieder persoon ziet wat zijn of haar brein creëert. Ons brein probeert voortdurend een stapje voor te lopen op de werkelijkheid, en maakt daarbij soms een misstap.